Tuesday, 14 June 2016

RESIPI AYAM MASAK MERAH

PADA HARI INI KAMI AKAN MEMAPARKAN RESIPI AYAM MASAK MERAH KEPADA SEMUA.

Bahan-Bahan:

  • 1/2 ekor ayam
  • 1 cawan santan (optional)
Bahan-Bahan kisar ( kisar halus ):
  • 1 biji bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 2 cm lengkuas
  • 1 ulas kecil kunyit
  • 1 batang serai hiris nipis
  • 10-12 tangkai cili kering yg direbus dan dibuang biji
Bahan untuk ditumis :
  • 1 biji bawang besar (dihiris nipis)
  • 1 Kulit kayu manis
  • Satu tangkai daun kari
Resepi Ayam Masak Merah Paling Mudah

 Penyediaan:

  1. Potong ayam kepada beberapa bahagian sederhana besar.
  2. Gaulkan dengan garam dan kunyit. Goreng separuh masak.
  3. Dalam kuali berasingan, panaskan 1 senduk minyak. Apabila minyak sudah panas, masukkan bahan tumis.
  4. Kemudian masukkan pula bahan kisar halus dan masak hingga pecah minyak.
  5. Masukkan ayam, santan (jika anda suka) dan kacau sedikit hingga kuah mendidih serta menjadi pekat.
  6. Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula. Sedia untuk dihidang


Tips:
Pastikan sambal dimasak sehingga betul-betul masak dan pecah minyak kerana kuah sambal yang tidak dimasak sempurna akan kurang sedap rasanya

No comments:

Post a Comment